Salade van spruitjes en koolrabi
Spruitjesalade met koolrabi en appel. Op de foto met feta, maar zonder feta vonden we nog lekkerder
Ingrediënten
Uit de tuin
400 g spruitjes
1 middelgrote koolrabi
1 appel (friszoet, bijv. Elstar of Jazz)
Overig
2 el zonnebloem- of sesamzaadjes (optioneel, voor topping)
Handje walnoten
Olie om in te bakken (bijv. olijf- of zonnebloemolie)
Zout
Voor de dressing
1 tl witte miso
1 tl honing (of ahornsiroop)
1 tl mosterd
1 el citroensap of appelazijn
3 el olijfolie
Versgemalen peper
Bereiding
Spruiten voorbereiden
Maak de spruiten schoon en halveer ze.
Kook of blancheer ze 2–3 minuten in gezouten water tot ze helder groen zijn en nog een bite hebben.
Giet af en spoel koud om het garen te stoppen.
Koolrabi bakken
Schil de koolrabi en snijd in blokjes of dunne partjes.
Bak ze in een ruime koekenpan met wat olie 6–8 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Strooi er wat zout over.
Appel en walnoten
Snijd de appel in dunne partjes (met of zonder schil).
Hak de walnoten grof
Dressing maken
Roer in een kommetje de miso, honing, mosterd en citroensap door elkaar.
Klop er geleidelijk de olijfolie door tot een romige dressing ontstaat.
Breng op smaak met peper.
Salade samenstellen
Meng de nog lauwwarme spruiten en koolrabi met de dressing.
Schep er daarna voorzichtig de appel en walnoten door.
Bestrooi eventueel met geroosterde zaadjes.