Groenlof Gratin

Groenlof Gratin, op de foto zonder kaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 800 g aardappelen (vastkokend of iets kruimig)

  • 1 struik groenlof

  • 2 uien

  • 1 teen knoflook (optioneel)

  • 200 ml room (slagroom of kookroom)

  • 100 ml melk

  • 1 ei

  • 75 g geraspte kaas (bijv. belegen of jong belegen)

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 1 el olijfolie of klontje boter (voor de ovenschaal)

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Voorbereiden

    • Verwarm de oven voor op 180°C.

    • Vet een ovenschaal in met olie of boter.

    • Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes (2–3 mm).

    • Snijd de uien in dunne halve ringen.

    • Snijd de groenlof in repen.

  2. Laagjes maken

    • Leg de helft van de aardappelschijfjes in de ovenschaal.

    • Bestrooi met wat zout en peper.

    • Verdeel de groenlof en daarna de ui erover.

    • Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi weer licht met zout en peper.

  3. Roommengsel

    • Klop in een kom de room, melk, ei, gerookte paprikapoeder en een flinke snuf zout goed los.

    • Giet dit mengsel gelijkmatig over de schotel.

  4. Kaaslaag

    • Strooi de geraspte kaas over de bovenkant.

  5. Bakken

    • Dek de schaal af met folie of een deksel en bak 30 minuten.

    • Verwijder de afdekking en bak nog 20–25 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn.

  6. Serveren

    • Laat de gratin na het bakken 5–10 minuten rusten, zodat hij mooi stevig wordt bij het aansnijden.

Vorige
Vorige

Salade van spruitjes en koolrabi

Volgende
Volgende

Linzen&groente soep