Groenlof Gratin
Groenlof Gratin, op de foto zonder kaas
Ingrediënten (voor 4 personen)
800 g aardappelen (vastkokend of iets kruimig)
1 struik groenlof
2 uien
1 teen knoflook (optioneel)
200 ml room (slagroom of kookroom)
100 ml melk
1 ei
75 g geraspte kaas (bijv. belegen of jong belegen)
1 tl gerookte paprikapoeder
1 el olijfolie of klontje boter (voor de ovenschaal)
Zout en peper naar smaak
Bereiding
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ovenschaal in met olie of boter.
Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes (2–3 mm).
Snijd de uien in dunne halve ringen.
Snijd de groenlof in repen.
Laagjes maken
Leg de helft van de aardappelschijfjes in de ovenschaal.
Bestrooi met wat zout en peper.
Verdeel de groenlof en daarna de ui erover.
Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi weer licht met zout en peper.
Roommengsel
Klop in een kom de room, melk, ei, gerookte paprikapoeder en een flinke snuf zout goed los.
Giet dit mengsel gelijkmatig over de schotel.
Kaaslaag
Strooi de geraspte kaas over de bovenkant.
Bakken
Dek de schaal af met folie of een deksel en bak 30 minuten.
Verwijder de afdekking en bak nog 20–25 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn.
Serveren
Laat de gratin na het bakken 5–10 minuten rusten, zodat hij mooi stevig wordt bij het aansnijden.