Aardpeer Pastinaaksoep
Ingrediënten (voor 4 kommen)
Voor de soep:
400 g aardperen
300 g pastinaak
1 ui
1 teen knoflook
1 liter groentebouillon
100 ml room of haverroom
1 el olijfolie of klontje boter
Peper en zout
(Optioneel: takje tijm of beetje rozemarijn)
Voor de crunch :
75 g rauwe kastanjes OF hazelnoten, fijngehakt
1 el olijfolie of boter
Snufje zout
(Optioneel: drupje honing of tamari)
Bereiding
Groenten voorbereiden
Schil (of boen) de aardperen en pastinaken, snijd in stukjes.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.Soep koken
Verhit olie of boter in een soeppan.
Fruit ui en knoflook tot glazig.
Voeg aardpeer en pastinaak toe, bak even mee voor extra smaak.
Giet de bouillon erbij, voeg eventueel wat tijm of rozemarijn toe en laat 20–25 minuten zachtjes koken tot alles gaar is.
Pureer de soep glad met een staafmixer.
Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Maak de crunch (kies je variant)
Kastanjecrunch:
Kook de fijngehakte kastanjes 5 minuten, giet af en dep droog.
Bak ze in olie of boter 8–10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Breng op smaak met zout en eventueel een druppeltje honing of tamari.
Laat afkoelen op keukenpapier.
Hazelnootcrunch:
Rooster de gehakte hazelnoten in een droge koekenpan tot ze geuren en kleuren.
Voeg een klein beetje olie of boter toe en bak kort na.
Bestrooi met zout (en eventueel honing of tamari).
Laat afkoelen en hak grof.
Serveren
Schep de soep in kommen, verdeel er wat crunch over en werk eventueel af met een scheutje room of een druppeltje olijfolie.
Voor extra geur: een paar blaadjes gebakken salie bovenop.