Gepofte Aardappel Deluxe (Oogst-diner special)

Op het tweede oogstdiner serveerden we deze superdeluxe variatie op een eenvoudige gepofte aardappel

Ingrediënten (4 personen)

Jacked potato

  • 4 grote kruimige aardappels (bijv. Agria of Bintje)

  • 200 g zuurkool

  • Olijfolie, zeezout

Miso-crème fraîche

  • 200 ml crème fraîche

  • 2 el witte miso

  • 1 tl citroensap

Gerookte aubergine

  • 2 aubergines

  • 2 el olijfolie

  • 1 el sojasaus

  • 1 tl ahornsiroop (of honing)

  • Snuf zout

  • Rookhout (kers, appel of eik)

Gestoofde worteltjes

  • 300 g wortels (bospeen of jonge wortel)

  • 20 g boter (of plantaardige margarine)

  • 1 el honing

  • 100 ml groentebouillon

  • Snuf zout

Krokante pastinaak

  • 1 grote pastinaak

  • Olijfolie

  • Snuf zout

Bereiding

1. Aardappels poffen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Prik de aardappels rondom in met een vork.

  3. Wrijf ze in met wat olijfolie en zeezout.

  4. Leg direct op het rooster of op een bakplaat en pof in ca. 60 minuten gaar.

2. Miso-crème fraîche

  1. Meng de crème fraîche met de miso en het citroensap.

  2. Proef en voeg eventueel een snuf zout toe.

  3. Laat koud staan tot gebruik.

3. Gerookte aubergine

  1. Snijd de aubergines in blokken van 2–3 cm.

  2. Meng met olie, sojasaus, ahornsiroop en zout.

  3. Rook in een rookoventje met een handje rookhout 10–15 minuten op middelhoge hitte.

  4. Bak eventueel nog kort af in de oven (200 °C, ±10 min) voor extra kleur en stevigheid.

4. Gestoofde worteltjes

  1. Snijd de wortels in schuine stukken.

  2. Doe ze in een pan met boter, honing, bouillon en een snuf zout.

  3. Stoof zachtjes met deksel op de pan 10–15 minuten, tot de worteltjes gaar zijn en de vloeistof bijna weg is.

  4. Laat de wortels glanzen door ze nog even om te schudden.

5. Krokante pastinaak

  1. Schil de pastinaak en schaaf in dunne linten of plakjes.

  2. Meng met een beetje olie en zout.

  3. Bak 15–20 minuten in de oven (180 °C) tot goudbruin en krokant.

    • Tip: voor extra knapperigheid kun je ze ook kort frituren in zonnebloemolie.

Serveren

  1. Snijd de gepofte aardappel open en vul met een lepel zuurkool.

  2. Schep er een royale klodder miso-crème fraîche op.

  3. Leg er de gerookte auberginechunks en de gestoofde worteltjes naast.

  4. Garneer met de krokante pastinaakchips voor een knapperige topping.

Vorige
Vorige

Tomaten-ijs met venkelcake (oogstdiner special)

Volgende
Volgende

Pompoenrisotto