Tomaten-ijs met venkelcake (oogstdiner special)
Een waanzinnig lekker dessert! Verrassend, en niet eens zo moeilijk om te maken
Tomatensorbet met Basilicumcrumble, Basilicumolie, Venkelcake & Venkelslagroom
Tomatensorbet
Ingrediënten
200 g ingekookte tomaten
40 g suiker
15 g agavesiroop
½ tl citroensap
Snufje zout
Bereiding
Los suiker en agavesiroop op in 2 el heet water, laat afkoelen.
Meng met tomatenpuree, citroensap, zout (en evt. vodka).
Koel goed terug in koelkast.
Draai in ijsmachine of vries in en roer regelmatig los.
2. Basilicumcrumble
Ingrediënten
50 g bloem
50 g suiker
50 g koude boter
theelepel gedroogde basilicum
Snuf zout
Bereiding
Meng bloem, suiker, zout en basilicum.
Wrijf de boter erdoor tot kruimels.
Bak op bakpapier, 170 °C, ±15 min tot goudbruin.
Laat afkoelen → wordt krokant.
3. Basilicumolie
Ingrediënten
20 g basilicumblaadjes
40 ml milde olijfolie
Snuf zout
Bereiding
Basilicum kort blancheren (10 sec), meteen in ijswater. Goed droogdeppen.
Blend met olie en zout tot heldergroene olie.
Zeef fijn.
4. Venkelcake (lichte sponge)
Ingrediënten
1 ei
40 g suiker
30 g bloem
20 g boter (gesmolten)
½ tl venkelzaad, gemalen
Bereiding
Klop ei en suiker luchtig.
Spatel bloem en venkelzaad erdoor.
Meng voorzichtig met gesmolten boter.
Bak in een kleine vorm of muffinvorm, 170 °C, 12–15 min.
Laat afkoelen, snijd in blokjes of plakjes.
5. Venkelslagroom
Ingrediënten
100 ml slagroom
½ tl venkelzaad, licht geroosterd en fijngemalen
1 tl poedersuiker
Bereiding
Laat de venkelzaadjes 15 min trekken in de room (eventueel kort verwarmen en laten afkoelen).
Klop met poedersuiker tot zachte room.
Opmaak bord
Leg een stukje venkelcake op het bord.
Schep er een klein bolletje tomatensorbet naast.
Lepel een beetje venkelslagroom erbij.
Strooi er basilicumcrumble overheen.
Maak af met een paar druppels basilicumolie.