Tomaten-ijs met venkelcake (oogstdiner special)

Een waanzinnig lekker dessert! Verrassend, en niet eens zo moeilijk om te maken

Tomatensorbet met Basilicumcrumble, Basilicumolie, Venkelcake & Venkelslagroom

Tomatensorbet

Ingrediënten

  • 200 g ingekookte tomaten

  • 40 g suiker

  • 15 g agavesiroop

  • ½ tl citroensap

  • Snufje zout

Bereiding

  1. Los suiker en agavesiroop op in 2 el heet water, laat afkoelen.

  2. Meng met tomatenpuree, citroensap, zout (en evt. vodka).

  3. Koel goed terug in koelkast.

  4. Draai in ijsmachine of vries in en roer regelmatig los.

2. Basilicumcrumble

Ingrediënten

  • 50 g bloem

  • 50 g suiker

  • 50 g koude boter

  • theelepel gedroogde basilicum

  • Snuf zout

Bereiding

  1. Meng bloem, suiker, zout en basilicum.

  2. Wrijf de boter erdoor tot kruimels.

  3. Bak op bakpapier, 170 °C, ±15 min tot goudbruin.

  4. Laat afkoelen → wordt krokant.

3. Basilicumolie

Ingrediënten

  • 20 g basilicumblaadjes

  • 40 ml milde olijfolie

  • Snuf zout

Bereiding

  1. Basilicum kort blancheren (10 sec), meteen in ijswater. Goed droogdeppen.

  2. Blend met olie en zout tot heldergroene olie.

  3. Zeef fijn.

4. Venkelcake (lichte sponge)

Ingrediënten

  • 1 ei

  • 40 g suiker

  • 30 g bloem

  • 20 g boter (gesmolten)

  • ½ tl venkelzaad, gemalen

Bereiding

  1. Klop ei en suiker luchtig.

  2. Spatel bloem en venkelzaad erdoor.

  3. Meng voorzichtig met gesmolten boter.

  4. Bak in een kleine vorm of muffinvorm, 170 °C, 12–15 min.

  5. Laat afkoelen, snijd in blokjes of plakjes.

5. Venkelslagroom

Ingrediënten

  • 100 ml slagroom

  • ½ tl venkelzaad, licht geroosterd en fijngemalen

  • 1 tl poedersuiker

Bereiding

  1. Laat de venkelzaadjes 15 min trekken in de room (eventueel kort verwarmen en laten afkoelen).

  2. Klop met poedersuiker tot zachte room.

Opmaak bord

  1. Leg een stukje venkelcake op het bord.

  2. Schep er een klein bolletje tomatensorbet naast.

  3. Lepel een beetje venkelslagroom erbij.

  4. Strooi er basilicumcrumble overheen.

  5. Maak af met een paar druppels basilicumolie.

Vorige
Vorige

Gierst met wortel en prei

Volgende
Volgende

Gepofte Aardappel Deluxe (Oogst-diner special)