Gierst met wortel en prei

Gierst is een supervoedzaam graan, die we (meestal) veel te weinig eten. Het is van zichzelf wat opdrogend, maar dankzij de crème fraîche en gremolata wordt het een heerlijke combinatie met deze herfstgroentes.

Ingrediënten (voor 2 personen):
Uit de tuin:

  • 150 g prei, in ringen

  • 200 g wortel, in dunne plakjes

Uit de winkel:

  • 120 g gierst

  • 50 g crème fraîche

  • 1 tl witte miso

  • Handvol pompoenpitten (optioneel)

  • 1 citroen (voor gremolata)

  • Verse peterselie, fijngehakt

  • 1 teentje knoflook

  • Olijfolie, zout en peper

Extra toevoeging:

  • Geroosterde pompoenpitten voor crunch

  • Optioneel: een handje rozijnen of cranberries voor een zoet contrast

Bereiding:

  1. Gierst koken:

    • Spoel de gierst goed onder koud water.

    • Kook de gierst in groentebouillon tot zacht (20 minuten)

  2. Bereid de groente apart

    • Bak de prei op een zacht vuur in ruim olijfolie. Voeg de wortels toe, en stoof 5 minuten mee.

  3. Groenten toevoegen:

    • Roer de prei en wortel door de gierst zodra deze bijna gaar is. Laat nog 5 min meekoken zodat de groenten zacht maar beetgaar blijven.

  4. Miso-crème fraîche:

    • Meng crème fraîche met miso tot een glad mengsel.

    • Verwarm kort op laag vuur of laat koud bij het serveren voor frisse smaak.

  5. Gremolata:

    • Rasp de citroen en meng met gehakte peterselie en fijngehakte knoflook.

  6. Pompoenpitten:

    • Rooster de pitten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren en geur afgeven.

  7. Serveren:

    • Schep de gierst met groenten op de borden.

    • Lepel miso-crème fraîche erbij en strooi gremolata over het geheel.

    • Werk af met geroosterde pompoenpitten en eventueel wat gedroogd fruit.

Vorige
Vorige

Koolrabi Salade

Volgende
Volgende

Tomaten-ijs met venkelcake (oogstdiner special)