Gierst met wortel en prei
Gierst is een supervoedzaam graan, die we (meestal) veel te weinig eten. Het is van zichzelf wat opdrogend, maar dankzij de crème fraîche en gremolata wordt het een heerlijke combinatie met deze herfstgroentes.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Uit de tuin:
150 g prei, in ringen
200 g wortel, in dunne plakjes
Uit de winkel:
120 g gierst
50 g crème fraîche
1 tl witte miso
Handvol pompoenpitten (optioneel)
1 citroen (voor gremolata)
Verse peterselie, fijngehakt
1 teentje knoflook
Olijfolie, zout en peper
Extra toevoeging:
Geroosterde pompoenpitten voor crunch
Optioneel: een handje rozijnen of cranberries voor een zoet contrast
Bereiding:
Gierst koken:
Spoel de gierst goed onder koud water.
Kook de gierst in groentebouillon tot zacht (20 minuten)
Bereid de groente apart
Bak de prei op een zacht vuur in ruim olijfolie. Voeg de wortels toe, en stoof 5 minuten mee.
Groenten toevoegen:
Roer de prei en wortel door de gierst zodra deze bijna gaar is. Laat nog 5 min meekoken zodat de groenten zacht maar beetgaar blijven.
Miso-crème fraîche:
Meng crème fraîche met miso tot een glad mengsel.
Verwarm kort op laag vuur of laat koud bij het serveren voor frisse smaak.
Gremolata:
Rasp de citroen en meng met gehakte peterselie en fijngehakte knoflook.
Pompoenpitten:
Rooster de pitten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren en geur afgeven.
Serveren:
Schep de gierst met groenten op de borden.
Lepel miso-crème fraîche erbij en strooi gremolata over het geheel.
Werk af met geroosterde pompoenpitten en eventueel wat gedroogd fruit.