Melanzane (Italiaanse aubergineschotel)

Dit is een absolute favoriet bij ons thuis!


Ingrediënten (4 personen)

Voor de aubergine:

  • 2 grote aubergines

  • Zout

  • Olijfolie

Voor de tomatensaus:

  • 2 el olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 blik tomatenblokjes (400 g) of 500 g verse rijpe tomaten

  • 1 tl oregano of Italiaanse kruiden

  • Snufje chilivlokken (optioneel)

  • Peper en zout

Voor de bechamelsaus:

  • 250 ml soyaroom

  • 1 el olijfolie of vegan boter

  • 1 el bloem

  • 2 el edelgistvlokken

  • 1 tl groentebouillonpoeder

  • Nootmuskaat (snufje)

  • Peper en zout

Verder:

  • 300 g spaghetti

  • 4 teentjes knoflook

  • Olijfolie

  • Handvol peterselie

  • Tomatensalade (bijvoorbeeld tomaten, rode ui, basilicum, olijfolie, balsamico, peper en zout)

Bereiding

  1. Aubergine voorbereiden

    • Snijd de aubergines in plakken van ca. 0,5 cm.

    • Bestrooi met zout en laat 20–30 min. uitlekken op keukenpapier.

    • Dep droog, bestrijk licht met olijfolie en grill in de oven (200°C, ca. 20 min.) tot ze goudbruin en zacht zijn.

  2. Tomatensaus maken

    • Verhit olijfolie in een pan en fruit ui en knoflook.

    • Voeg tomaten, kruiden, zout en peper toe.

    • Laat 15–20 min. zachtjes inkoken tot een geurige saus.

  3. Bechamelsaus maken

    • Verhit olie/boter in een steelpan, roer bloem erdoor en laat kort garen.

    • Schenk beetje bij beetje de soyaroom erbij en blijf roeren tot een gladde saus.

    • Voeg edelgist, bouillonpoeder, nootmuskaat, zout en peper toe.

  4. Ovenschotel opbouwen

    • Vet een ovenschaal in.

    • Leg een een laag tomatensaus, laag aubergine, een laag bechamel.

    • Herhaal tot alles op is, eindig met bechamelsaus.

    • Bak 30–35 min. in de oven op 180°C tot goudbruin.

  5. Spaghetti aglio e olio

    • Kook spaghetti beetgaar.

    • Bak knoflook in veel olijfolie op laag vuur, voeg peterselie en evt. chilivlokken toe.

    • Schep de pasta erdoor.

  6. Serveren

    • Serveer de melanzane met spaghetti aglio e olio en een frisse tomatensalade.

Vorige
Vorige

Tomaten-boerenkool salade

Volgende
Volgende

Maiskolf Basisrecepten