Minestrone soep - Juni

Minestronesoep is een italiaanse maaltijdsoep gebaseerd op groente. Het leuk is dat je ermee kan afwisselen, en dat je dus altijd een passend recept hebt. Dit recept is ideaal met de groentes in Juni. In plaats van witte bonen kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld linzen, die je meekookt.

Het lekkerste is natuurlijk als je zelf je bouillon maakt. Dat recept vind je hier.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de soep:

Uit de tuinderij:

  • 1 venkelknol (incl. loof)

  • 1 meiraap

  • 1 kleine rode biet

  • 3 bladeren palmkool

  • 100 g peultjes

  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes (voor de afwerking)

Uit de winkel:

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 el olijfolie

  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)

  • 1 liter zelfgemaakte groentebouillon (of bouillonblokjes)

  • 125 g orzo

  • 1 blik witte bonen (400 g), uitgelekt

  • Handje geraspte Parmezaanse kaas

  • Handvol croutons (of oud brood om zelf te bakken met wat olijfolie)

  • Zout en peper

Bereiding

  1. Fruit de ui in olijfolie tot glazig. Voeg knoflook toe en bak kort mee.

  2. Bak de harde groenten (venkel, meiraap, biet) 5 minuten mee.

  3. Voeg de gepelde tomaten toe, breek ze grof en bak 2 minuten.

  4. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.

  5. Laat 15 minuten koken, voeg dan de riso toe.

  6. Na 5 minuten (riso halverwege), voeg je de palmkool toe.

  7. Laatste 2–3 minuten: witte bonen, peultjes en Parmezaanse kaas erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Gremolata

Ingrediënten:

  • Rasp en sap van 1 biologische citroen

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 handvol platte peterselie, fijngehakt

  • 50 ml olijfolie

  • Zout & Peper

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een kommetje en laat even staan. Serveer bij de soep, liefst op kamertemperatuur.

Vorige
Vorige

Traybake Juni: Venkel & Sinaasappel

Volgende
Volgende

Andijviesmoothie met appel en amandel