Snijbiet disco-cracker
Kleurrijk hapje, eenvoudig en toch speciaal
Ingrediënten
Stelen van ca. 1 bos snijbiet (±150 g), in dunne reepjes of staafjes gesneden
150 ml natuurazijn (appelciderazijn of witte wijnazijn)
150 ml water
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
1 laurierblad
½ theelepel mosterdzaad
4 zwarte peperkorrels
(optioneel: een schijfje verse gember of een teen knoflook)
Olijfolie
Kaffir olie (optioneel)
Crackers, liefst stevig en met pitjes
Zachte geitenkaas
1 theelepel chromasio van zwarte sesam (zie onder)
Bereiding
De pickle
Breng in een pannetje het water, azijn, honing, zout en specerijen aan de kook. Proef of de pickle zoet, zout en zuur is. Je kunt ook gelijk een grotere hoeveelheid maken, je kunt het lang bewaren
Koel de pekelvloeistof terug
Voeg de gesneden snijbietstelen toe, laat 1-2 uur staan (niet langer, dan verliezen ze hun kleur)
Giet de pekelvloeistof af, bewaar deze voor de volgende keer of andere groente-pickles
Giet er een scheutje kaffir-olie en een scheut olijfolie overheen
Chromasio maken
Rooster in een droge pan 1 el zwarte sesamzaadjes tot ze beginnen te geuren.
Stamp ze in een vijzel grof met een snuf grof zeezout.
Serveren
Smeer wat geitenkaas op een cracker.
Leg daar een paar reepjes ingelegde snijbietsteel op.
Bestrooi met een snufje chromasio van zwarte sesam.
Tip:
De pickle is ook lekker als fris contrast bij een linzensalade, gegrilde courgette of op een boterham met hummus.