Spitskool van de grill met beurre blanc

Deze groentevariatie op de franse keuken is makkelijk te maken, en toch superculinair. Hij kan ook vegan!

Uit de moestuin

  • 1 spitskool

  • Verse peterselie

Uit de winkel

  • 125 g koude roomboter, in blokjes (kan plantaardig)

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 100 ml droge witte wijn

  • 1 eetlepel witte wijnazijn

  • 2 eetlepels slagroom (of sojaroom)

  • Olijfolie

  • Zout en peper

Bereiding

  • Voorbereiden en roosteren
    Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht).
    Snijd de spitskool in 4 parten (stronk intact). Leg op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper. Dek losjes af met aluminiumfolie.
    Rooster 30 minuten tot die mooi gaar is, maar nog wel stevig. Je kunt de kool eventueel nu in de koelkast bewaren tot het serveren.

  • Afbakken
    Verhit een grillpan of koekenpan met een beetje olijfolie.
    Bak de geroosterde parten kort tot ze een krokant, goudbruin randje krijgen.

  • Beurre blanc met room
    Laat in een steelpannetje de sjalot, witte wijn en azijn zachtjes inkoken tot hij ongeveer voor de helft is ingekookt.
    Voeg de room toe en laat kort meekoken. Zet het vuur laag en klop er beetje bij beetje de koude boter door tot de saus glad en glanzend is. Breng op smaak met zout.

  • Serveren
    Leg de kool op borden of een schaal. Lepel de beurre blanc erover en werk af met fijngehakte peterselie.

    Inspiratie voor een bordje:

  • Geroosterde spitskool met beurre blanc

  • Knapperige krieltjes met rozemarijn

  • Klein handje rucola met citroen en olijfolie

  • Wat grofgehakte hazelnoten of amandelen

 

Volgende
Volgende

Geroosterde meiraapsoep met appel, karwij en balsamico