Spitskool van de grill met beurre blanc
Deze groentevariatie op de franse keuken is makkelijk te maken, en toch superculinair. Hij kan ook vegan!
Uit de moestuin
1 spitskool
Verse peterselie
Uit de winkel
125 g koude roomboter, in blokjes (kan plantaardig)
1 sjalot, fijngesnipperd
100 ml droge witte wijn
1 eetlepel witte wijnazijn
2 eetlepels slagroom (of sojaroom)
Olijfolie
Zout en peper
Bereiding
Voorbereiden en roosteren
Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht).
Snijd de spitskool in 4 parten (stronk intact). Leg op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper. Dek losjes af met aluminiumfolie.
Rooster 30 minuten tot die mooi gaar is, maar nog wel stevig. Je kunt de kool eventueel nu in de koelkast bewaren tot het serveren.Afbakken
Verhit een grillpan of koekenpan met een beetje olijfolie.
Bak de geroosterde parten kort tot ze een krokant, goudbruin randje krijgen.Beurre blanc met room
Laat in een steelpannetje de sjalot, witte wijn en azijn zachtjes inkoken tot hij ongeveer voor de helft is ingekookt.
Voeg de room toe en laat kort meekoken. Zet het vuur laag en klop er beetje bij beetje de koude boter door tot de saus glad en glanzend is. Breng op smaak met zout.Serveren
Leg de kool op borden of een schaal. Lepel de beurre blanc erover en werk af met fijngehakte peterselie.Inspiratie voor een bordje:
Geroosterde spitskool met beurre blanc
Knapperige krieltjes met rozemarijn
Klein handje rucola met citroen en olijfolie
Wat grofgehakte hazelnoten of amandelen